Posted by aga in Produkty z drewna, Projekty, Rozwiązania | 0 Comments
Dodaj swojej kuchni wyraźnego zapachu natury
Zastanawiasz się jakie blaty dać do kuchni? Nowoczesne kuchnie lubią drewno. Drewniane blaty kuchenne dają naturalny efekt ciepła, ale za to wymagają większej uwagi niż laminat czy kamień. Wśród nich wyróżniamy blaty z drewna litego i blaty z drewna klejonego.
Cechą wspólna blatów kuchennych jest to, że są miłe w dotyku i wyglądają przytulnie i naturalnie, odnajdują się doskonale w każdym klimacie kuchni. Większość liczy sobie między 60-62 cm głębokości, a czasami te na zamówienie dochodzą do 90 cm a nawet 120 cm.
Każdy z nich jest łatwy w obróbce i renowacji. Drewno można dowolnie przycinać, wielokrotnie odnawiać, lakierować i malować. Minusem jest podatność na plamy i zarysowania. Blaty z miękkiego drewna są łatwopalne i zmieniają kolor na ciemniejszy pod wpływem promieni słonecznych.
Najbardziej naturalny w wyglądzie jest blat lity, który pasuje do kuchni rustykalnych. Blat klejony zaś składa się z idealnie gładkich i przylegających do siebie lameli. Jest twardy i bardziej praktyczny niż blat lity, nie pęka tak i nie pęcznieje. Obydwa rodzaje blatów zabezpieczamy przed wilgocią i uszkodzeniami mechanicznymi olejami lub lakierem. Jeżeli chcemy, aby nam służył na lata to nie możemy dopuścić do jego przegrzewania, chroniąc go przed parą wodna i gorącym powietrzem.
Jeżeli jesteś z natury ekologiczny i cenisz wysoką jakość to zainwestuj w blaty kuchenne z drewna egzotycznego. Wyraźnym rysunkiem i kolorystyką zagwarantuje ci wysoki walor wizualny w twojej kuchni przez wiele następnych lat.